Учиме Javascript

Заедно со HTML и CSS, JavaScript е една од клучните технологии на World Wide Web. JavaScript дозволува интерактивни веб страни и е суштински дел од веб апликациите. Огромното мнозинство на веб-страници го користат, а главните веб прелистувачи имаат посветен JavaScript мотор за да го извршат.

Што е JavaScript ? Големо прашање, нели? Па, тука е краткиот одговор:

JavaScript е јазик за скриптирање што се користи за креирање и контрола на содржината на динамички веб-страници, но тоа можеби нема да има смисла ако сте нови во оваа технологија. Значи, да ја замениме “динамичната содржина на веб-страница” со “работи кои се движат, освежуваат или на друг начин се менуваат на екранот без да бараат да рачно вчитате веб-страница.”

Размислете за функции како анимирана графика, фото слајд шоу, предлози за автоматско завршување на текст и интерактивни форми. Или дури и подобро, размислете за веб-функции кои целосно ги земате здраво за готово, како кога ќе се ажурира времепловот на Facebook на вашиот екран или Google сугерира зборови за пребарување врз основа на неколку букви што сте ги напишале во вашата лента за пребарување. Во двата случаи, тоа е акција на JavaScript.

Ако го читате ова, сепак, тогаш знаете дека има многу работи што користат JavaScript и како веб програмерите го користат. Овде, во Tech Up ќе видиме неколку примери како и за што се може да се користи JavaScript.

Напишете коментар